(mimochodem, odstranil jsem téma z oblíbených položek. Vzhledem k projevenému zájmu by bylo nepatřičné, kdyby setrvávalo mezi oblíbenými a označení "oblíbené" by pak ztrácelo hodnotu...)
Díky (když jsem se na to poprvé díval, říkal jsem si: Co je to za prasárnu?)
Edit: asi sem přidám taky nějakou hádanku...
Král z rozmaru nechal rozmístit vraha, zloděje, zbojníka a loupežníka do rohů rozlehlého hradního sálu.
Potom je nechal odvédst doprostřed místnosti, vojáci jim zavázali oči a několikrát s nimi zatočili.
,,Když se vrátíte zpět do rohu, ve kterém jste stáli, jste volní."
Jestliže každý z nich nakonec dorazí do některého rohu, jaká je pravděpodobnost, že všichni uspějí a vrátí se do rohu, v němž původně byli?
Upravil/a Sarako dne 04.09.2014 01:10
Ne, možností je víc (pravděpodobnost úspěchu všech je mnohem nižší).
(Uvědom si, kolik jich je a kolik má každý z nich možností)
Upravil/a Sarako dne 06.09.2014 11:43
Předtím jsem si prostě jen tipnul, když's k tomu vyzýval Inu, pravděpodobnost jsem nikdy předtím nepočítal, takže netuším, jestli je to správně. Taky ale netuším, jak je slovní úloha na její výpočet zároveň i tradiční hádankou.
Upravil/a nagasadowcz dne 06.09.2014 13:40
Oficiálně jsem Naga, Svatý Sudí, ale říkejte mi Naga
Lze spočítat tak, že počet možností jednoho, umocním počtem těch, co se o daný úkon pokouší.
Podrobnější vysvětlení:
- Jeden z nich má 4 možnosti.
- Když si spočítám, nebo graficky znázorním počet možností pro 2 z nich, je možností 16 (4x4) Král řekl, že kdo se vrátí zpět do rohu ze kterého vyšel, bude volný. Protože se žádný z nich se nebude zabývat správností úsudku toho, kdo roh obsadil před ním, může být roh obsazen více než jedním z nich.
- Při třech to pak bude 64 (4x4x4)
- Takže výsledná pravděpodobnost je potom 1:256 (4x4x4x4)
Říkáš, že počet možností jednoho (tj. 4) umocníš počtem těch, kdo se o daný úkol pokouší (tj. 3). To znamená 64. Odkud se bere to další násobení čtyřmi? Když jsou tři, proč umocňuješ na čtvrtou? Rád bych to pochopil; pokud můžeš, vysvětli, prosím
Á! Tak proto mi to nevycházelo Pardon, špatně jsem si přečetl zadání
EDIT: Děkuji. Díky tomuto příkladu jsem se konečně odhodlal kouknout na pravděpodobnost, kombinatoriku a variace. Není to zas tak složité
Upravil/a nagasadowcz dne 06.09.2014 18:15
Adriho hádanka:
Někdy se v jednom okamžiku ukáže,
a zachytit jej jen leckdo dokáže.
Z dálky se na tu krásu díváme,
avšak v její blízkosti se bojíme.
Ať už tančí mezi kovy
a šepotá lehkým zvukem sovy,
či s doprovodem svého bratra se ozývá,
lidstvo jej už od dávných času vyzdvíhá...
Co je to?
"Život je jako metal... Je rychlý, tvrdý, ale přesto uvnitř krásný!" 7.9.2014 - Level 12 (Falmer) - Ocenění "Pisálek" & "Pravidelná docházka" 17.11.2014 - Level 25 (Dwarven ballista) - Ocenění "Jarl povídkářů" za rok 2014 7.4.2015 - Level 34 (Boethiah) - Ocenění "Hráč ve zdejších kobkách"
"Život je jako metal... Je rychlý, tvrdý, ale přesto uvnitř krásný!" 7.9.2014 - Level 12 (Falmer) - Ocenění "Pisálek" & "Pravidelná docházka" 17.11.2014 - Level 25 (Dwarven ballista) - Ocenění "Jarl povídkářů" za rok 2014 7.4.2015 - Level 34 (Boethiah) - Ocenění "Hráč ve zdejších kobkách"
Copyright
PHP-Fusion 2002-2012 Nick Jones. Released as free software without warranties GNU Affero GPL v3.
Grafika: Zarath, Kod:
SkyrimAdmin, Puvodni
theme: Stryker &
WhoCare, nahled puvodniho designu zde. Bez souhlasu autora je prisne zakazano z webu kopirovat text a obrazky.