Možná přemýšlíme moc česky... Ta hádanka, podle toho co napsal Naga, putovala z řecka k anglosasům a teď byla předělána pro čechy, takže to může možná zamotat hlavu... Mě totiž taky nic nenapadá...
Ty s farmářem, který pěstuje kapustové hlavy je nejblíže.
Anglosasové používali ve své tvorbě kenningy - to byly různé básnické obraty (např. cesta velryb byl kenning pro moře). Takovým kenningem je i zde naznačený "jed nosu"
EDIT: @Whirtos: Překladem to není, neb se o překlad nejedná. Prostě jsem jen parafrázoval původní překlad Čermákův. Zachoval jsem všechny podstatné nápovědy, jednu vynechal (ta je teprve matoucí! pak vám ji řeknu...) a jednu přidal.
Upravil/a nagasadowcz dne 25.01.2014 22:18
Oficiálně jsem Naga, Svatý Sudí, ale říkejte mi Naga
Naga: Ty si mě špatně pochopil. O překladu jsem přeci vůbec nemluvil - mluvil jsem o tom, jak různé může být smýšlení lidí. A tím právě myslím právě to, co jsi zmínil.
Tak vzhledem k tomu, že se jedná o středověkou (?) hádanku, nebo možná starší (onen překladatel je medievalista), tak bych logicky usuzoval, že může jít o někoho, kdo v té době buďto učil (hodně hlav pod sebou, ale to vylučuje indicie výše), nebo opravdu pěstoval nějaké "hlavaté" plodiny (hlávky).
A kde se pěstovalo? Ano, na polích... ale když to není farmář?
Takže mě napadá:
Mnich (mniši), co pěstují zelí (kapustu, co já vím). (k tomu jedu: tak i nějaká ta alchymie by tam mohla v rámci kláštera probíhat, ale nenapadá mě souvislost...)
Když tu byla zmínka o mincích - není to výběrčí daní? Ty neměli lidé v oblibě a peníze, co vybírali, pokládali za něco nečestného...
Upravil/a Ligos dne 25.01.2014 22:54
Mě teda nic nenapadá, vše už bylo zamítnuto...
Možná když je to smradlavé, tak jestli to není pěstitel konopí? To má taky hodně společného s hlavou...
Fakt už nevím...
Copyright
PHP-Fusion 2002-2012 Nick Jones. Released as free software without warranties GNU Affero GPL v3.
Grafika: Zarath, Kod:
SkyrimAdmin, Puvodni
theme: Stryker &
WhoCare, nahled puvodniho designu zde. Bez souhlasu autora je prisne zakazano z webu kopirovat text a obrazky.